Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Jak z HD udělat SD DVD 16:9
Jen doplnuji informaci: u videa je rozdíl, jeli obraz 16:9 jen poměrem stran,nebo i rozlišením! DVDvideo formát nezná rozlišení v poměru 16:9!!!!!!!!!!!!!!! I proto se obraz i 16:9 poměrem stran (řekněme v cm, oony se jednotky sjtejně krátí, je to prostě poměr, relativní údaj), vždy zapíše do matematické matice z pixelů v poměru vždy a pouze "4:3" ("" proto, že to je přesně 5:4 (vydělte si 4:3 a 720:576!), ale to je na dlouho vysvětlit proč...) a pouze údaj AR nebo PAR v hlavičce souboru udává příkaz až playeru, že má obraz zhuštěný do matice "4:3" zoztáhnout do stran na 16:9. Bohužel, mnoho editorů pouze s pevnou volbou a pouze pojmenovanou jako "PAL" a pod (připomínám, že ale Digitál nezná žádné PAL!), jiné možnosti volby rozlišení nemaj... Já používám ConvertX to DVD :-)
Děkuji všem za příspěvky. Mám ovšem jiný problém. Stáhnul jsem si demo verzi Avid Liquid a v něm neumím najít volbu na vytvoření DVD ve formátu PAL 16:9. Dokázal jsem akorát 4:3. Také jsem stáhnul demo verzi Sony DVD Architect Pro, tam jsem volbu PAL 16:9 našel, ale výsledný obraz je oříznutý. Formát 16:9 má, ale z původního 16:9 HDV tam kraje chybí. A to významně, takže lidem nejsou vidět vršky hlav a podobně. Tak já nevím, co dělám špatně :-(
MM je nedílnou součástí jak WinXP tak i Vist. O authoringu (DVD) se zmínil Tomas, na něj jsem tedy reagoval. Ale jednoduchou práci s videem zvládne i Nero, už od verze 6. A samozřejmně umí i authoring (včetně menu a kapitol).
for starecek.. Moviemaker, jestli jede pod Win XP, to nevím, psal jsem o Vistách, někde jsme zahlédl, že by měl pod XP fungovat, případných variant existuje mnoho A jestli umí authoring, o tom jsem nepsal vůbec, neumí ho.
Takže pak nezbývá nic jiného, než jít cestou nějakého toho klasického střihového programu.
Nechci se mýlit, ale W-MM pro WinXP neumí DVD.
ááá. Takže pokud má tazatel Visty, pak by tato cesta byla nejrychlejší s nejmenším odporem. Načíst v MM střihnout (není podmínkou) a exportovat jako DVD.
ha..tak to je fakt, s tím Moviemakerem si u HDV opravdu nejsme jist... vybírám z ofiko stránek Microsoftu - Je možné v programu Windows Movie Maker upravovat video s vysokým rozlišením?....Ano. Videosoubor s vysokým rozlišením můžete importovat do programu Windows Movie Maker a potom jej v tomto programu upravovat. Po dokončení úprav můžete hotový film publikovat jako soubor ve formátu Windows Media High Definition (WMV HD) Video (s příponou WMV). Publikovaný film WMV HD bude mít rozlišení 1440 x 1080 pixelů nebo 1280 x 720 pixelů (v závislosti na nastavení, jež zvolíte při publikování filmu). K provádění úprav a publikování videa s vysokým rozlišením v programu Windows Movie Maker je nutné, aby počítač používal systém Windows Vista Home Premium nebo Windows Vista Ultimate.
appalacio to jako vždy popsal vyčerpávajícím a pochopitelným způsobem. Jen bych dodal malou poznámku. Nejsem si jistý jestli Moviemaker umí HDV.
for Piďa.. jsou dvě roviny tvého dotazu. Nejprve musíš záznam sestříhat, poupravit, více či méně, což zvládne jakýkoliv střihový program od ceny 0 po řádově hodně. Ve Vistách máš zdarma Movie maker, ten zvládá opravdu základy, ale třeba ti to bude stačit, nebo jak napsal Tomas, výběr je široký. Slušná cenová relace softíku na střih je 2-3tis, ale i míň. Pak, až budeš spokojen s výsledkem musíš projít druhou fází tzv. DVD authoring viz. http://tinyurl.com/c257hm . Tzn. že musíš vytvořit menu a přepočítat obraz do formátu DVD. Pokud točíš v HDV formátu, pak je to jednoduché, ten je 16:9. Proveď základní střih a zbytek dodělá Authoringový program, který ti "vyplivne" hotové DVD. Některé programy mají tuto funkci (výrobu DVD) již v sobě, např. oblíbený Pinnacle studio, u některých musíš koupit softík zvláš a jak je na netu zvykem, dají se najít i free verze, buď na vyzkoušení či opravdu free. Přehled programů viz odkaz výše
říká se tomu downconvert (zrovna jsme v jiném vlákně řešili nejlepší způsob ze Sony Vegas). Obecně platí, že by to měl umět každý slušný soft. na střih videa. Nejsem si jistý, zda něco free existuje (třeba někdo ví a odpoví). Jinak lze uvažovat o Pinnacle studiu, Vegas Movie Studio, Premiere Elements, Corel .... Vše jsou to programy v cenové relaci 2 - 3 tisíce.